ARE YOU READY FOR THE SHOCK?

woensdag 18 mei 2016

Terwijl het voorjaar eindelijk is aangebroken en ik met een bak koffie in de hand en een felle ochtendzon in mijn gezicht over het door mij gekoesterde water tuur, waan ik mij weer even 16 jaar oud. Ik hoop dat dit gevoel nooit zal verdwijnen. 

Strategy Shock 5773
Ik waan me weer 16 jaar oud!

Vaak lees ik over jongens en mannen die ineens de hengels in de wilgen hangen en er tijden of zelfs nooit meer naar omkijken. Zelf maakte ik een vijftal jaar geleden een lastige periode mee. Ik kampte met behoorlijke kopzorgen en zelfs de waterkant kon mij niet verlossen van zwaarmoedigheid. De keren dat ik viste ging het op de automatische piloot en was ik door mijn vrouw naar de waterkant gestuurd. Vrijwel al het sociaal contact met andere vissers was afgekapt. Deels kwam dit voort uit gebrek aan interesse vanuit de kant van die collega’s, maar ook als gevolg van het ontbreken van elke behoefte vanuit mijzelf. Eigenlijk waren er maar twee mensen die met enige regelmaat contact met mij zochten, waarvoor nu nog steeds mijn grote dank.

In vijf jaar kan er echter nogal wat gebeuren en nu ben ik al weer geruime tijd volle bak aan het vissen en ook nog eens aan het werk binnen de visserij. Het gevoel van verwondering is terug en ik hoop dat het nooit zal verdwijnen. 
Eenmaal aan de waterkant zoek ik naar het gevoel dat ik had toen ik rondreed op mijn fiets met een versleten glasstok en een zak brood. Het gevoel dat ik kreeg als ik een boek van karpergrootmeester Rini open sloeg , ook al deed ik dat voor de tiende keer....

Strategy Shock 5771
Gelukkig ben ik weer volle bak aan het vissen!

Zo kwam ik in de tijd van Rini, toen verwondering nog heel gewoon was, ook een artikel tegen van de gebroeders Mahin. Deze Franse helden beschreven destijds een loodsysteem waarbij de onderlijn uit het centrum van het lood vertrok. De door hun beschreven voordelen leken mij overduidelijk en de gebroeders en hun ideeen lieten mij vanaf dat moment eigenlijk nooit meer helemaal los. Het leek mij magisch om iets dergelijks op de markt te kunnen brengen en bij het lezen van dat artikel onstond onbewust mijn interesse en latere passie voor het ontwikkelen van producten.

Het Central Shocker System
Zoals ik eerder al aangaf zijn de voordelen, die het inhaken vanuit het daadwerkelijke centrum van het lood biedt, zeer duidelijk. Zodra een vis de onderlijn oppakt en het lood verticaal of schuin omhoog trekt, zal er nogal wat druk op de haak komen te staan als gevolg het grote oppervlak (van het lood) dat door het water wordt verplaatst. Dit effect is echt niet vergelijkbaar met de druk die ontstaat bij het gebruik van een normaal inline lood en in de praktijk is er dus veel minder loodgewicht nodig om hetzelfde inhakingseffect te creëren.

Strategy Shock 5772
Meer druk op de haak doordat er vanuit het centrum van het lood geprikt wordt! Tevens is er sprake van dubbele beetregistratie!

De ongekende mogelijkheden die het CS-System biedt, worden vooral mogelijk gemaakt door het unieke design van de insert die in het lood geschoven wordt. De insert is gemaakt van een speciaal materiaal dat het midden houdt tussen een zachte insert en de keiharde inserts die we kennen van de eerste, conventionele inline loden.

Strategy Shock 5774
Unieke insert waarbij slechts het 'tonnetje' van de swivel bovenin wordt gedrukt.

Buiten het feit dat er middels dit systeem uit het centrum van het lood gehaakt wordt, is er tegelijkertijd sprake van een shocker effect. Door middel van een speciale swivel (QC CS-swivel) waarvan slechts het tonnetje in de insert wordt geduwd, wordt het shocker effect gegarandeerd en zal de druk die het tonnetje ondervindt altijd exact gelijk zijn. Zodra de vis zich op het volledige gewicht van het lood gehaakt heeft en instinctief met zijn kop gaat schudden, zal het tonnetje van de swivel loskomen uit de insert/het lood.

Zodra deze swivel loskomt uit de insert wordt de gebruikte unleaded leader ook nog eens met dubbele snelheid uit het lood/de insert getrokken. De unleaded leader zit namelijk niet direct vast aan de swivel waaraan ook de onderlijn gekoppeld is. Daardoor zal de beetrgistratie tweemaal zo snel verlopen als bij een traditioneel loodsysteem en ook dat is op zich al een niet te onderschatten voordeel. Daarnaast kan de vis het loodgewicht dus niet gebruiken om zich te ontdoen van de net ingeprikte haak. Het lood schuift bij elke klap van de karperkop immers steeds verder op.

Strategy Shock 5777
Een CS -system  'slachtoffer'.

Het gebruik van een unleaded leader is wat mij betreft (in combinatie met het CS-system) een echte aanrader. Dergelijke leaders glijden makkelijk door het oog van de swivel en zijn tegelijkertijd duurzaam en goed zinkend. Bovendien volgen ze de contouren van de bodem moeiteloos. Dat laatste natuurlijk vooral als wij onze hoofdlijnen enigszins of volledig slap vissen. En juist met een wat slappere hoofdlijn blinkt het CS -system uit in zijn werking.

Gecamofleerd, multifunctioneel en uiterst veilig
Naast de hierboven beschreven wijze van gebruik bestaan er nog meer manieren waarop dit loodsysteem gebruikt kan worden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een (fluoro carbon) voorslag direct door de insert door te voeren zonder gebruik te maken van een leader.

Strategy Shock 5778
Met het CS -system is ook prima 'running' te vissen!

Daarbij kan ook nog eens de keuze worden gemaakt om het systeem ‘running’ te vissen. Het tonnetje dat het shocker effect verzorgt wordt dan weggelaten en de voorslag wordt direct door de grote ring van de QC CS-swivel heen gehaald. Misschien een chod rig direct (running) op het lood vissen? Het is maar een idee......

Ongeacht de wijze van gebruik blijft de veiligheid van de vis zoveel mogelijk gewaarborgd aangezien een afgebroken stuk leader, voorslag of hoofdlijn zonder al te veel moeite door de insert kan worden getrokken, zelfs als daar nog verbindingsknopen/lussen in zitten. Het lood speelt daarbij een cruciale rol als tegengewicht.
Zoals nu wel duidelijk wordt, wil ik loodverlies graag tegengaan aangezien ik er ook zeker van ben dat dit in de meerderheid van de gevallen ook echt niet nodig is. Er kan prima gedrild worden terwijl het lood nog op de lijn/leader zit. Laat je op dat vlak niets wijs maken!
Slechts in situaties waarin je te maken hebt met dicht wier of keien waartussen het lood vast kan komen te zitten, kan het verlies van lood een voordeel bieden. Echter, in dergelijke situaties raad ik het gebruik van stenen of een alternatief daarvoor aan.

Strategy Shock 5775
Gevangen met een fluoro carbon voorslag.

Het lood bezit een coating die zo dicht mogelijk bij een natuurlijke camouflage komt en bezit de bekende ‘flat pear’ vorm. Het lood is echter is wel ‘platter’ gemaakt dan de gangbare flat pear loden. Deze platte vorm zorgt ervoor dat de onderlijn niet te hoog boven de bodem komt te liggen. Daarbij moeten we ons realiseren dat het lood in de meeste gevallen ook nog eens een stuk(je) in de bodem wegzakt). Daarnaast zorgt het grotere oppervlak ervoor dat er zoveel mogelijk druk op de haak komt te staan tijdens en na het inprikken van die haak. De randen van het lood zijn afgevlakt hetgeen de anti-tangle sleeve die op de onderlijn zit, naar beneden laat wijzen. Het tailrubber is zo vormgegeven dat het daadwerkelijk naadloos aansluit op het lood. Er ontstaat dus geen enkel randje/gleufje tussen dit rubber en de bovenkant van het lood en daarmee is het nog eens extra tangle proof.

Strategy Shock 5779
Het tailrubber sluit daadwerkelijk naadloos aan!

Onderaan het lood zit de swivel die de leader of de voorslag borgt. Er kan voor gekozen worden om op deze plek een quick change swivel te gebruiken waar je op eenvoudige en vooral snelle wijze een pva stick kan inhaken. De gebruikte onderlijn kan dan mooi in de stick geprikt worden en ik raad dan aan om de onderlijn niet te strekken! Door de onderlijn als het ware in een halve cirkel te positioneren, wordt de kans op een succesvolle aasopname en daarmee inhaking aanmerkelijk vergroot. De vis krijgt op deze manier alle ruimte om het aas op te nemen, ongeacht de richting waaruit hij komt aanzwemmen. De toevoeging van de grote ring aan de QC CS swivel helpt bij het creëren van maxiamele bewegingsvrijheid bij een aasopname.

De onderlijn als parachute
Zodra het lood na het inwerpen of inleggen naar de bodem zakt, dient de onderlijn als het ware als een soort van parachute. Het lood, dat uiteraard sneller zakt dan de beaasde rig, zal met de rig als parachute in de juiste positie naar beneden zakken. Dat effect wordt overigens nog eens vergroot op het moment dat je voor het gebruik van een stick of pva wokkels gekozen hebt. 

Strategy Shock 57710
De beaasde rig werkt tijdens het zinken als een soort parachute.

Wil je het systeeem inwerpen; denk er dan wel aan om het gehele systeem nog even af te remmen voordat het de waterspiegel raakt! Op die manier kan de zaak niet in de war komen te liggen en weet je zeker dat dit effectieve systeem perfect in positie ligt om volle druk op de haakpunt te kunnen geven.

Succes en ´shocker´ ze!

Koen Koops