OP HET SHERPST VAN DE SNEDE

maandag 18 februari 2019

Met regelmaat krijg ik de vraag van mensen waarom er zoveel verschillende componenten op mijn rig zitten. Zoveel toeters en bellen is nergens voor nodig, want men vangt al vis sinds jaar en dag met een standaard rig, zonder die gadgets er allemaal bij. Dit klopt, met standaard rigs worden nog steeds veel vissen gevangen, maar dat neemt niet weg dat er veel scherper gevist kan worden dan met een standaard rigje.

Strategy DH 011
Dennis is een voorstander van 'scherp' vissen!

Na observaties die ik zelf heb gedaan op verschillende wateren, gaande van zeer moeilijk tot zeer makkelijk, kom ik tot de conclusie dat er toch veel vissen ongestraft wegkomen met het opnemen van het haak aas, wat trouwens nogmaals een bevestiging is van de vele onderwatervideo’s. In dit artikeltje zal ik een aantal van de componenten beschrijven die ikzelf als een absolute meerwaarde beschouw in mijn visserij, op eender welk water.

Strategy DH 007
De verzwaring van de haakpunt door middel van een loodhagel resulteert in het veel sneller draaien van de haak!

Shot on the hook
De shot on the hook is tegenwoordig een hot item tijdens de vele discussies op social media. Al snel wordt duidelijk dat er zowel vele voorstanders zijn van het kleine loodje onder de haakpunt, als mensen die er totaal geen meerwaarde in zien. Ikzelf vis er nu een kleine 3 jaren mee, en met alle tevredenheid trouwens. Het moment dat ik er niet mee vis weet ik dat ik een aantal kansen onbenut laat wanneer een vis mijn haak aas opneemt. Maar wat nut heeft zo een klein loodhageltje onder de haakpunt dan juist?

Wel, dit loodhageltje zorgt ervoor dat de haak sneller zal afdalen naar de onderkant van de mond en positioneert de haak op dusdanige manier dat deze veel sneller vlees kan en zal nemen. Voordat ik met de shot on the hook viste, haakte ik mijn vissen ook in de onderkant, maar gebeurde teveel naar mijn zin dat de haak in de zijkant van de bek geprikt zat en niet in het midden van de onderlip. Ook te diep gehaakte vissen, waardoor je ‘’lopers’’ krijgt, haken die gaan beginnen scheuren en snede ’s maken is zo goed als verleden tijd. Vroeger zag ik er zweer tegenop om zo een shot on the hook te bevestigen. Dat gefriemel met naaigaren was vaak tijdrovend, en een bijkomend nadeel was dat het te snel opschoof en niet op zijn positie bleef waar het zou moeten zitten, zoals bij het uitwerpen bijvoorbeeld.

Gelukkig zijn er tegenwoordig rubbertjes op de markt die zo makkelijk in gebruik zijn en daadwerkelijk op hun positie blijven, ook tijdens het uitwerpen. Bovengenoemden redenen kunnen dus geen excuus meer zijn om geen shot on the hook te vissen. Let wel, maak niet de fout om de loodhagel te klein te nemen. Zelf gebruik ik een loodhagel van 0.4g tot 0.6g, zeker bij de grotere haakmaten. Ga je lichter gebruiken zal het effect en het gewenste resultaat veel minder zijn.

Strategy DH 001
De Heavy Sinker Bar is los te koop, zo kun je gewichtjes hergebruiken.

Heavy Sinker
De rig sinkers kent iedereen en zijn reeds goed ingeburgerd bij de hedendaagse karper vissers. Helaas hebben de meeste rig sinkers op de markt maar 1 enkele functie, namelijk ervoor zorgen dat het gebruikte onderlijnmateriaal mooi tegen de bodem blijft plakken. Tegenwoordig gebruik ik rig sinkers die een dubbele functie hebben. Op de eerste plaats zorgen ze er inderdaad voor dat de rig mooi gecamoufleerd wordt, doch is dit voor mij persoonlijk niet het hoofddoel om deze te gebruiken.

Wanneer je een rig sinker gebruikt van een zwaarder kaliber zorgt deze ervoor dat de haakpunt reeds in de agressieve ‘’ punt naar onder’’ houding wordt geplaatst tijdens de aasopname. Ook zal het gewicht van dit gewichtje ervoor zorgen zat de haak sneller naar de onderkant van de mond zal zakken, waardoor een snellere en betere inhaking mogelijk is.

Strategy DH 002
De Heavy Sinker houdt niet alleen de rig op de bodem, maar zorgt er ook voor dat de haak agressief draait! 

Het liefst vis ik ze zo zwaar mogelijk, 1.5g-2g is voor mij echt het minimum. Vaak krijg ik de vraag of dit niet te zwaar is. Hier kan ik kort en bondig over zijn: helemaal niet! Mensen vergeten vaak dat het gewicht van lood, alles trouwens, compleet anders is in het water dan op het land, lees minder zwaar! Dit is trouwens niets nieuws onder de zon. De oude garde, mensen die echt wel weten waarmee ze bezig zijn, heb ik vaker zien vissen met een goede grove loodhagel een aantal centimeters boven de haak. Dit is niet voor niets dat ze dit al jaren doen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig gebruiks- en lijnvriendelijke gewichtjes op de markt die het gebruik van deze zwaardere sinkers snel en makkelijk maken. Uiteraard is een stevige brok kneedlood ook prima om te gebruiken, enkel het nadeel van putty is dat deze nogal de neiging heeft om te beginnen schuiven op de rig en niet op de gewenste plek blijft zitten. Ook dit is makkelijk op te lossen door een klein sinkertje of putty holder op de rig te plaatsen, en daar de putty rond te kneden.

Over het algemeen plaats ik mijn Heavy Sinker een centimeter of 5 voor de haak, wat mijn inziens het beste resultaat oplevert. Trouwens, het gewichtje helpt om je rig te resetten, moest er toch een aasopname gebeurd zijn zonder een inhaking tot gevolg!

Strategy DH 004
De kleine details maken voor mij het verschil!

De laatste meter
Uiteraard hoef ik niemand nog te vertellen hoe belangrijk het is om die laatste meter goed te camoufleren. Zelf was ik vroeger fervent gebruik van leadcore. Prachtig product, maar het heeft helaas ook zijn nadelen… Door de loodkern heeft leadcore nogal de neiging om stijf te zijn, waardoor het niet mooi de contouren van een ongelijke bodem volgt. Na de leadcore kwamen de leadfree materialen op de markt, die zich over het algemeen al een stuk beter aanpassen aan de bodem. 

Strategy DH 009
Slackliner Fluoro carbon Snag & Shock leader.

En toch… draai het of keer het, zowel beide materialen zijn an sich vrij dik. Meermaals ben ik getuige geweest van vissen die zich schrokken van mijn leader. Niet omdat ze ertegen zwommen, maar puur op zicht. Uiteraard was dit op helder en ondieper water, maar toch, het moest beter kunnen. Tegenwoordig hou ik het gewoon simpel: geen tube, leadcore of leadfree, maar wordt het loodsysteem rechtstreeks op mijn fluorocarbon voorslag geplaatst. Voor het loodsysteem plaats ik 3x om de halve meter een Slack Weight, zodat alles plat ligt. In dit geval: hoe minder, hoe beter!  

Strategy DH 003
De Slack Weight is uiterst veilig, de hoofdlijn valt perfect weg tegen de bodem. 

Het volgt perfect de bodem en is vrijwel onzichtbaar… Geloof me maar als ik zeg dat dit op het einde van de rit een aantal vissen extra oplevert! De Slack Weights worden vast gezet op een rubbertje. Bij lijnbreuk kunnen ze van het rubbertje schuiven en is er geen probleem voor de vis. Een bijkomend voordeel van deze loodjes ten opzichte van een traditioneel flying backlead, is dat ze niet belachelijk ver opschuiven als je je hengels met een voerboot uitvaart. Deze blijven perfect zitten en er kan met een gerust hart gevist worden, wetende dat de laatste 1.5m daadwerkelijk strak tegen de bodem ligt. 

Strategy DH 008
Dennis vist het lood graag direct op de fluoro carbon voorslag.

Loodsysteem
Last but not least, het loodsysteem! Waar moet een goed loodsysteem aan voldoen naar mijn mening? Ten eerste moet het de vis zo weinig mogelijk bewegingruimte zodra de vis spanning zet op de rig, d.w.z. een zo klein mogelijk of liefst van alles geen kantelpunt. Bij het gebruik van een lead clip heb je sowieso een hoop speling voordat het loodgewicht daadwerkelijk de haak goed gaat ‘’zetten’’.

Vanzelfsprekend kom je dan uit bij de inline loden… Inline loden zijn reeds jaar en dag mijn favoriet, ik zette ze altijd in waar ik het kon. Doch kon het inline lood ook nog verbeterd worden. De conventionele inline loden werken met een gefixeerde wartel. Uit de onderwaterbeelden blijkt maar al te vaak dat deze systemen de vissen de kans geven om de haak kwijt te spelen door hevig kopschudden. De aandachtige lezer begrijpt dat punt 2, het kopschudden moet elimineren.

Punt 3: snelle beetregistratie! Ik wil weten wat er zich afspeelt onder water… Vissen die zo voorzichtig azen, dat op het moment ze het haak aas opnemen, muisstil blijven liggen of minimaal bewegen, het bestaat, en meer als je denkt. Meer als 1 keer heb ik het mogen aanschouwen, dat ik bijna zeker wist dat de vis in kwestie mijn haak aas had opgenomen en vervolgens niets meer deed… Ik begon er zelf aan te twijfelen of hij het zelfs had opgenomen! Enkel toen ik de hengel opnam en een tik gaf schoot de vis in paniek. Dit is één van de weinige momenten dat ik het heb gezien met mijn eigen ogen, maar het gebeurtveel vaker dan we met ons allen denken.  

Strategy DH 006
Het CS systeem deed het wederom uitstekend!

Tot slot punt 4: Het volledige gewicht van het lood moet druk op de haakpunt zetten, dit zorgt namelijk voor een betere en diepere inhaking. In de praktijk wil dit zeggen dat de wartel niet aan de onderkant van het lood gefixeerd moet worden, maar bovenop het lood. Ik heb in de loop der jaren met enorm veel variaties gevist en er was geen enkel systeem dat al deze punten voldeed. Sinds 2 jaren vis ik eigenlijk uitsluitend nog met het CS lood van Strategy, omdat deze loden perfect voldoen aan mijn eisen. Nog iets… Hoe zwaarder het lood, hoe beter het systeem werkt en des te beter de inhaking. Mensen reageren vaak huiverend om met een zwaarder lood te vissen. Dit is nergens voor nodig!

Tot slot
Bovengenoemde items zullen je zeker en vast helpen om meer vis op de kant te brengen. Denk steeds goed na over de dingen waarmee je vist en wat de functie ervan is en laat veiligheid van de vis altijd primeren. Uiteindelijk kan ik neerschrijven wat ik wil, maar enkel door het zelf te proberen en te ondervinden ga je merken dat je succesvoller kan zijn en scherper kan vissen dan ooit tevoren!

Thight lines.

Dennis Hellings