THE GAMECHANGER

dinsdag 17 juli 2018

Iedereen kent het gevoel wat die laatste weken voor de vakantie losmaken. Je bent alleen maar bezig met plannen maken, weersites bekijken, lijstjes afwerken, want je wilt immers niets vergeten.  Italië en Frankrijk zijn normaliter mijn eerste keus, maar dit keer staat Slovenië ingevoerd op mijn navigatie. Tijdens een Oostenrijkse trip is de interesse gewekt, de dikke Balkan schubs voerde het verlangen nog een beetje extra op en nu is het eindelijk zo ver. We rijden.

Strategy Balkan 57715
Balkan, here we come!

De schuur
Slovenië staat helemaal niet op mijn vizier, eigenlijk de hele Balkan niet. Tot het moment dat mijn Oostenrijkse vriend mij meeneemt naar zijn buurland Slovenië.  Natuurlijk hebben vissers het fameuze Bled al jaren geleden ontdekt en wordt hier reeds jaren op karper gejaagd. Bled schetst een ander beeld van Slovenië, tenminste dat is mijn bescheiden mening.  Het is er druk, érg druk. De internationale stroom van toeristen vult de paden rond het meer en om de 50m zie ik relaxende karpervissers die het “Bled torentje” aanschouwen. Voldoende elementen voor mij om hier niet naar toe te gaan.

Het is er voor mij te druk, maar de “Topfen Schnitte” in combinatie met een Sloveens bakkie pleur glijdt er heerlijk in.  Vervolgens neemt Klaus ons mee naar een adembenemend mooie plek, Slovenië op haar best. Prachtige vrouwen die onderdeel uitmaken van de schitterende natuur. Watervallen, een zee aan ruimte en bergen zoals je ze alleen in Oostenrijk gewend bent. Hier wil pappie wel vissen! Met een vakantie die op het einde loopt heb ik geen keus en besluit ik volgend jaar terug te keren. Het is tijd om hier aan de slag te gaan.

Strategy Balkan 5777
Ons vakantiehuisje lijkt wel op een schuur...

Het gebrek aan toerisme in de door ons geselecteerde omgeving betekent dat campings, vakantieparken en zelfs particuliere huizen haast niet te vinden zijn. Uiteindelijk vind ik een huis aan de oevers van een meer, het water herbergt karper dat is wel zeker, maar hoeveel, hoe groot? Veel vragen en prachtig om zelf uit te gaan zoeken.  Vrij snel krijg ik contact met de huiseigenaar en verrast het me in positieve zin hoe goed er in het Engels is te communiceren.

We reserveren het huis en na een veel te lange periode van wachten draai ik de Volvo eindelijk het erf op. Mijn vrouw zie ik zorgelijk kijken. “Het lijkt wel een schuur Piet”. Vol moed vul ik haar aan dat het waarschijnlijk de schuur is om de spullen te stallen. Maar eenmaal gearriveerd komt er vanuit de tuin een “typische Oostblokker” aangelopen. Zijn openingszin ”Welcome in our holiday cottage” veroorzaakt op mijn gelaat nu toch ook wel een zorgelijke blik. Mmm, “drie weken in een schuur is eens wat anders grapt Martijn.” “Misschien valt het binnen wel mee, lach ik als een boer met kiespijn.”

De rondleiding zet ons weer met beide benen op de grond en deze Sloveen moet een ontzettende verzameldrang bezitten, want het hele huis staat vol met prullaria, oude meuk en diverse huisraden. Ach, het huis bevindt zich op een prima locatie, we hebben een tuin aan het water, lekkere hangmatjes en eerlijk is eerlijk gezien het mooie weer slapen we er alleen en leven we verder toch buiten. We maken er het beste van.

Strategy Balkan 57711
De Saga tettermix betstaande uit de Mulberine en X-Somnia!

Nieuw strooigoed
Het zal niet onopgemerkt zijn gebleven dat we binnen de muren van Strategy de laatste jaren sterk aan het innoveren en verbeteren zijn. Niet de meest eenvoudige klus, maar wel een taak die veel voldoening biedt. Saron, Koen en ik zijn wekelijks met elkaar aan het sparren om mooie ideeën om te zetten naar reële producten. Met Grade en Pole Position zijn we erg tevreden en streven we naar elegantie en perfectie. Kwaliteit, gebruikersgemak en efficiency voert de boventoon en kritisch als we zijn verdiend onze aasrange ook een kritische blik. 

Natuurlijk wordt er vis gevangen op deze bollen, maar als je weet dat het beter kan, dan gaat zoiets broeden bij ons. Uiteindelijk na veel sessies praten over aas en ingrediënten zijn we in contact gekomen met verschillende leveranciers. Een zoektocht, waarin je interessante mensen ontmoet, kennis deelt, maar uiteindelijk is het gevoel de juiste raadgever. Een gepassioneerde, ambachtelijke producent gaat met ons het nieuwe SAGA-avontuur aan.  Dit gevoel herken je wel, je trekt de zak open, snuift een teug op en direct weet je dat dit balletje tetteraars gaat opleveren. Zoals altijd kies ik voor een goede attractieve tettermix, namelijk een mierzoete- en hartige boilie die ik gemengd voer en het liefst nog in verschillende diameters. Hoog tijd om te gaan strooien.

Strategy Balkan 5771
Lekker strooien met die nieuwe saga bolletjes!

De landingsbaan
De tuin van onze schuur grenst aan het water en de stek ziet er op het eerste oog best interessant uit. Het mooie is namelijk dat links van ons huis niet mag worden gevist, dit stuk water loopt over in een reservaat. Ideaal natuurlijk, want bijna in alle reservaten zwemt wel een visje die de drukte wil ontlopen. Wat ons direct opvalt is dat het water erg populair is bij de Sloveense vissers, wellicht te wijden aan het weer, want het is heet, héél heet! Geen wind en de zon brand hoog aan de hemel.

Al varend met de Electro is nog het meest comfortabel, het kleine zuchtje wind zorgt voor een klein beetje verkoeling.  Wat opvalt is dat de nachtzones gevuld zijn met partytenten, her en der een hengel én een heleboel BBQ-activiteit. Staafmarkers vinden de Slovenen ook cool. Als piloot zou je haast denken dat de landingsbaan bereikt is... Deze stekken vallen voor ons sowieso af, want ondanks de centrale ligging is de onderwaterwereld hier een stuk minder interessant. 

Strategy Balkan 5773
Wij blijven ver van de nachtzones weg en vangen ze gewoon lekker op de dagstekken!

Richting de barrage vinden we wel een aantal mooie taludranden die we in ons enthousiasme direct maar even aanvoeren. Op de dagstekken is geen visser te bespeuren, een soort spiegelbeeld van Frankrijk en Italië. Heel lang hoeven Martijn en ik dan ook niet na te denken. Nachtvissen doen we toch nooit tijdens de vakantie en dan lijkt aan de slag gaan op de dagstekken het meest voor de hand liggend. Aan het begin van zo’n lange sessie bereiden wij het liefst een stek of 3-4 voor op totaal verschillende uithoeken om te onderzoeken waar de vis zich bevindt. Deze tactiek gaat hier helaas niet op.

Er zijn twee stekken die we zeker zien zitten, maar de derde is al een twijfelgevalletje. Deze stek ligt namelijk schuin tegenover de mooie taludstek. We beginnen gewoon met twee stekken en hopen dat we achter het huis een beetje beet kunnen krijgen. Tijdens het voeren vanuit de tuin zien we al meerdere karpers draaien en dat op het heetste moment van de dag, het enthousiasme wordt fors gestimuleerd door dit schouwspel en ik roep als snel ”Toch maar een kilootje of 5 extra erop Tinus”, dat is niet tegen dovenmansoren gezegd en Martijn snelt zich al naar de auto voor wat extra bollen. 

Als het voer erin ligt zitten we heerlijk op de veranda en de Sloveense biertjes smaken ons opperbest. Mijn vrouw gelooft niet dat het achter het huisje gaat lukken. Haar woorden: “dat zeggen jullie altijd, maar hoe vaak is dit al gelukt?” Woorden die hard aankomen, maar helaas een waarheid als een koe. Maar dit keer zal het anders zijn is ons stoere antwoord. Eerst maar eens lekker slapen.

Strategy Balkan 57714
Strip-!T, ons favoriete onderlijnmateriaal!

Tijd voor Pole Position!
Aangezien ik nog al een ‘early bird ’ ben sta ik om half 6 al weer in de tuin over het water te kijken. Ik zie een berg activiteit en kan het niet laten om Tinus een half uur later uit zijn bed te trekken. Normaliter is er minimaal 6 bakken koffie en een baal van Nelle nodig om Tinus enigszins wakker te krijgen, maar de zombie modus is nu in enkele seconden uit. “Wat een vis Piet, we gaan zo eerst nog een keer voeren”. 

De avond ervoor hebben we stevig gestrooid, toch voeren we nog een klein emmertje en gaan dan even heerlijk een bakkie doen. We zijn er haast van overtuigt dat het in onze achtertuin gaat gebeuren. We voeren die dag de andere stek ook nog even aan en bereiden alles voor om eindelijk te kunnen gaan vissen.  We houden de montage simpel, eenvoudig en vooral doeltreffend. Aangezien iedereen uitvaart en veel met de boot op het water is, kiezen wij voor Oud-Hollands werpen. De molens vullen we met 35/00 Fluoro Hybrid. 

Strategy Balkan 5776
Een zinkende lijn die ook nog eens uitstekend te werpen is!

Het mooie van deze lijn is dat de eigenschappen dicht in de buurt komen van fluorocarbon. De lijn zinkt prima, is zeer schuurbestendig, maar vooral een stuk zachter waardoor afstanden van 90-120m goed te doen zijn. We maken korte leaders (30cm) om in de war raken te minimaliseren, onderaan de leader hangt natuurlijk een inline shocker lood. 

Strategy Balkan 5778
We houden het simpel, maar uiterst effectief!

Door de rigs van 35lb Strip-!T te knopen pak je net even iets meer stijfheid wat de beweging nog steeds niet belemmert, maar tijdens de worp wel in je voordeel werkt.  De vertrouwde Super Hook erop die we met een line aligner verlengen om de inhakings hoek te optimaliseren. Als contra gewicht kies ik voor de kleinste variant om de rig zo aerodynamisch als mogelijk te houden. Al met al een simpel, maar zeer effectief wapen voor ons.

Strategy Balkan 5775
Geen plakkende putty meer in je rigbox...

Vliegende start en dan…
Het is nog schemer en achter de sluierbewolking zie ik de zon al vechten voor zijn plek, wat een schouwspel. Snel de topdelen over het onderdeel schuiven en dan kunnen de hengels erin. Door alle jaren die Martijn en ik al samen vissen, hoeft niemand wat te zeggen en gaat het als vanzelfsprekend. Blindelings vertrouwen in elkaars kunnen en wat maakt dit het vissen dan mooi.

In no-time liggen de hengels in en loopt tijdens de laatste werpactie de middelste hengel al af! Hoe vet is dat, de beetmelder staat nog niet eens aan, het enige wat je hoort is een gierende slip en een strak lopende lijn. Mega! De eerste vis is een klein schubje, maar ‘who cares’. We zijn al van de nul. Snel de laatste hengels erop en een beetje sticken met de werpbuis. De eerste ochtend vangen we minstens 10 vissen en zijn we helemaal hyper. Je kunt je voorstellen dat de “zie je nou wel” regelmatig tijdens de lunch werd gedeeld met vrouwlief.

De avond willen we de taludstek afromen, ook die stek willen we even een paar uur bevissen. Deze stek levert snel een aanbeet op, maar het blijft vervolgens best lang stil. We besluiten de hengels opnieuw in te werpen en positioneren de rigs net even wat dichter richting de kant. We vissen nu iets meer op de schuine kant van het talud waar de bodem veel harder is. Dit blijkt een goede zet. Uiteindelijk vangen we hier toch nog 4 vissen en het gemiddelde gewicht ligt iets hoger, ook niet verkeerd natuurlijk.

Strategy Balkan 5779
Het loopt vanaf het begin goed! een start met een gouden randje;-)

We kiepen er snel nog wat voer op en de eerste visdag zit er al weer op. Zoals zo vaak komen we weer in het pikkedonker aankakken en zit vrouwlief rustig op ons te wachten. Wat een zegen als je zo’n huwelijk mag hebben. En Martijn, die is gewoon een beetje mee getrouwd. Hij slaapt wel apart, niet dat jullie nu rare verbeeldingen gaan krijgen. De dagen die volgen zijn van eenzelfde kaliber, we tetteren ons helemaal het snot voor de ogen. Het blijft maar afbléren. Dit wordt op zeker ons recordaantal runs tijdens een vakantie.

Op de topdag vingen we maar liefst 40 vissen. Het moment dat het drillen vervelend wordt, zeker als je nagaat dat er tientallen kilo’s bollen in worden gegooid met de werpbuis. Het was een uitputtingsslag, maar de echt dikke kneiters komen maar niet voorbij. Natuurlijk is een dertiger een schitterende vis, maar het leeuwendeel woog rond een kilo of 11-13. We hebben echt het idee dat de grote vissen er wel zijn, maar de kleintjes de voerplek totaal domineren en als piranha’s op de bollen duiken. Het wordt tijd voor een gamechanger.

Strategy Balkan 57716
We vangen veel kleine vis, maar stuk voor stuk zijn het pareltjes.

Tactiek aanpassen
Veel voeren, weinig voeren, we hebben alles geprobeerd. Het enige wat we nog niet hebben gedaan is helemaal niet meer voorvoeren. Deze tactiek gaat tegen al mijn gedachten in, maar toch moeten we het proberen. Achter het huis is inmiddels al drie dagen niet meer gevoerd of gevist en na wat rondzwerven op andere stekken weten we inmiddels ook dat het niet overal tetteren is. We zijn toe aan een paar runs en we besluiten tegen de middag een emmer bollen te verspreiden en direct erop te gaan vissen. Beste lezers het is ongekend, nog voor dat onze kont de stoel raakt giert de beetmelder het al uit! Hoe kan dit denk je?

Er ligt waarschijnlijk zoveel vis in dat reservaat dat als wanneer er een vis begint te azen er direct een soort ‘frenzie’ ontstaat waarin de vissen als hongerige wolven die bollen naar binnen beginnen te slobberen. Elke 10-15 minuten voeren we een paar bollen heel verspreid en ook nu lopen de hengels achter elkaar af. 

Strategy Balkan 57712
Heerlijk drillen, hengel na hengel loopt af.

Ineens is Martijn wel heel lang aan het drillen. Ik vang tussentijds twee vissen en hij drilt nog steeds. Het is inmiddels haast donker en in het licht van de hoofdlamp trekt Martijn een enorme spiegel over het netkoord. Direct roep ik “Dit is er één Tinus!” Wat een buffel man! We schieten snel een paar platen en ruimen dan de spullen op. Was het toeval? Zou dit dan de manier zijn? Veel vragen, maar we hebben nog geen idee eigenlijk, wat we wel weten is dat de eerste echte bak op de plaat staat. We besluiten morgenvroeg exact hetzelfde te gaan doen. Wellicht zijn er dan iets meer conclusies aan te verbinden en komen we langzaam een stapje verder. 

Strategy Balkan 57710
De vissen gaan helemaal los op het voer!

Het blijkt een schot in de roos te zijn. Tijdens het opkomen van de zon een kilo of 7 balletjes erin ‘sticken’ en 30min later volgt de eerste run alweer. Bizar hoe snel die vis reageert op het voer. Het zal rond 1 uur zijn als ik Saron aan de telefoon heb. Hij zit met een aantal vragen over een mediacampagne en is hard aan het werken op een te hete zolderkamer. We sarren hem natuurlijk verschrikkelijk en als tijdens het gesprek weer een hengel afdenderd wordt het hem haast teveel.

‘Ja Debs gooi ik eroverheen, hier hebben we single-dubbel en trippelruns en dat met een lekker zonnetje op je keumes’. Hij gunt het ons, maar wel als die boer met kiespijn. De uren erna worden natuurlijk een hel voor onze grijze postduif. We sturen bericht na bericht en blokkeren lijkt de enige optie om rustig door te kunnen werken. 

Strategy Balkan 5772
Zolderkamer vs trippelruns in de Balkan!

De tactiek geeft ook de dikkere vissen de kans om een balletje te komen happen. Er loopt nu dagelijks wel een betere vis door en tegen het einde van de vakantie vang ik nog een paar super dikke schubs. Totaal verschillend qua bouw, maar wat een prachtige beukers.  

Strategy Balkan 5774
Een echte Balkan beuker!

In de afgelopen drie weken zijn we totaal gesloopt en is voor het eerst in al die jaren de volledige boilievoorraad weggevist. Wat een introductie van het nieuwe SAGA aas, met het vertrouwen zit het ruimschoots goed. In totaal hebben we ergens rond de 300 vissen gevangen, wat een vakantie, wat een tetteraars en voor wat betreft die schuur?  Ach de context eromheen maakte een hoop goed;-)

The SAGA continues!
Pieter van de Werfhorst